Nyheter

Sverige har blivit ett riktigt företagarland

I Sverige har det faktiskt blivit något utav en folkdröm att lyckas bli egenföretagare. Enligt siffror från det statliga Tillväxtverket så kan i skrivande stund ungefär 50% av alla personer i arbetsför ålder tänka sig att starta eget. I ett politiskt perspektiv så har små företag även kommit att anses vara en avgörande kugg i den motor som det ekonomiska systemet faktiskt är. Intressant ligger även framtidstron på topp då närmare 70% av företagen tror att deras omsättning kommer att öka under de kommande åren.

 

Detta har även uppmärksammats på internationell nivå. Inte minst då Sverige fick en topplacering på Bloombergs innovationsindex för 2018. Anledningen är att Sverige har ansetts kommit att bli Europas huvudstad för uppstartsföretag inom teknologibranschen.

Ett land som vet hur man använder internet

Sverige är unikt i det hänseendet att vi har varit väldigt snabba på att ta till oss möjligheterna med internet. Det är även detta som har bidragit till att Sverige är så pass framträdande inom teknologibranschen. Trendsättande företag så som Skype, Klarna, Tradedoubler och Trustly har samtliga inlett sin bana i vårt avlånga land.

 

Just internetbaserade tjänster har blivit något utav vårt lands esse. Både när det gäller den mängd som utvecklas och den mängd som lanseras i landet, och hur mycket vi faktiskt använder tillgängliga tjänster. Detta blir särskilt tydligt om man tittar på det stora antal unika jämförelsetjänster som har möjliggjort för konsumenter, och övriga som planerar ett inköp, att kunna jämföra produkter. Tvättmaskin Test, Prisjakt, Compricer och liknande sajter har blivit oumbärliga för att man ska kunna navigera det omfattande nya elektroniska landskapet där man som enskild person knappast klarar av att granska alla webbutiker som är tillgängliga.

 

Allt fler internetbaserade företag storsatsar

Ett ytterligare tecken på att Sverige har en unik position i den nya företagarvärlden är att Stockholm stad i sin rapport över utvecklingen inom fintech-branschen kom fram till att Stockholm har kommit att bli Europas näst största utpost för fintechbranschen. Detta är verkligen unikt för att land som trots allt ligger förhållandevis isolerat långt upp i norr. Även om Klarna har kommit att få representera mycket av denna utveckling, till följd av deras omfattande framgångar, så är de långt ifrån det enda företag som kommit att växa i Sveriges gynnsamma smältdeg.

 

Ingen kan med något större mått av säkerhet säga hur framtiden kommer att utveckla sig. Men det finns ingen anledning att tveka över att Sverige även i fortsättningen kommer att vara en central del av det allt mer globaliserade företagarklimatet. För den svensk som känner på sig att drömmen om att bli egenföretagare börjar bli lite för påtaglig så är det ett perfekt tillfälle att göra slag i saken. Möjligheterna finns redan här och nu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *