Nyheter

Skapa du det perfekta hemmakontoret – där du faktiskt kommer att vilja jobba!

På ytan flyter frilansjobb hemifrån på likt en dans på rosor: ingen störande kontorsmiljö, pendeltiden blir helt plötsligt den tiden det tar att gå från sovrummet till skrivbordet, och du kan spendera mindre tid på morgonen på att sminka och duscha eftersom du ändå inte ska lämna huset.

En dålig hemkontorsmiljö kan dock göra det svårt att bli framgångsrik som frilansare. Saker som dålig t.ex. belysning, stökighet, nakna väggar, tråkiga färgscheman och design kan påverka hur snabbt, noggrannt och kvalitativt ditt arbete är. Därför hoppas vi att den här guiden kommer att ge dig inspirationen till att hjälpa dig själv att bli en mer produktiv frilansare.

Färg

Hur vill du känna dig på ditt hemkontor? Det finns en hel psykologi bakom hur färg påverkar hjärnan, och att ha rätt färger i ditt utrymme kan avgöra hur bra du jobbar. Blått och grönt är exempelvis bra för produktivitet och energi. Se till att du får med mycket kontrast i ditt färgschema och håll dig borta från alltför milda färger, som t.ex. brunt eller beige.

Inredning

Du behöver något på ditt kontor som inspirerar dig, till exempel väggkonst, en liten fontän eller en blomma. Men du vill inte ha för många saker som tar upp värdefullt kontorsutrymme och gör att rummet känns för rörigt.

Belysning

Naturligt ljus är energigivande, så du vill placera din arbetsyta i ett rum med fönster. Annars är det en bra idé att satsa på lampor som ger ett svalt ljus och minskar ljusbrist.

Ljud

Det är viktigt att du faktiskt kan vara produktiv på ditt kontor, men det kan vara svårt på grund av det enkla faktumet att du befinner dig i ditt eget hem. Kanske finns det barn som springer runt i huset, gräsklippare utomhus och andra störande ljud. I så fall kan det att investera i ett akustiktak vara en bra idé eftersom detta absorberar 95% av allt ljud i både stora och små utrymmen. På så sätt kan du känna dig säker på att du får det fokuset du behöver.

Möbler

Möblerna på ditt kontor kan påverka din inställning till arbetet. Tråkiga, oinspirerade möbler gör nämligen inte vidare mycket för motivationen. Att ha en bekväm stol är viktigt för att du ska kunna upprätthålla en stabil arbetshastighet. Stolar som är obekväma kan orsaka rygg- och nacksmärta när de används i flera timmar i taget, vilket kan leda till att du blir mindre produktiv i ditt arbete.

Stående skrivbord har visat sig öka produktiviteten genom att hålla energinivåerna höga. De hjälper dig också att undvika hälsorisker som medföljer att sitta i timmar i taget. Om du inte kan stå på en fast arbetstid på åtta timmar, bör du välja ett justerbart skrivbord som låter dig både sitta eller stå.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *