Artiklar

Hur internet kan hjälpa dig att ta dig snabbare till jobbet.

När du har fastnat i en trafikstockning insvept i avgasrök, eller trycker tillsammans med andra pendlare på ett pendeltåg, kan den utlovade framtiden för ett smart, effektivt transportsystem verka som en utopi.

Men optimistiska tekniker håller på att hitta lösningar för varje problem, och är närmare än vi tror att lösa även detta.

Och det har allt att göra med “Internet för Rörliga Föremål”, från engelska uttrycket ”Internet of Moving Things” – bilar, bussar, cyklar, tåg samt flygplan lastade med sensorer som skickar data direkt till en stor hjärna i molnet.

Ju bättre vi vet var allting är, desto bättre kan vi hantera trafikflöden och optimera rutter, undvika trafikstockningar, olyckor och även naturkatastrofer argumenterar forskare och ingenjörer.

Många taxi- och leveransföretag, resekort, smarta mobiler och anslutna bilar överför allaredan rörelsedata till molnet som sedan kan jämföras med verkliga kartor för att kunna skapa ett utrymme både i tid och rum för slutanvändaren.

Transportbolag världen över har börjat införa att analysera alle resor som har blivit gjorda, vilket blir uppdelat i mindre sträckor, och som sen underlättar att förstå varför en buss var försenad, platser där outnyttjad kapacitet kan finnas eller ochså möjligheter för nya transportleder.

Ett leveransföretag i San Francisco, Kalifornien, har kunnat optimera sina rutter i realtid, testa olika scenarier baserat på aktuella trafikflöden samt väderförhållanden.

Analyser som dessa har också lett till att vissa företag har börjat experimentera med mobila leveranscenter, istället för att ha alla varor ihoppackade i ett stort centrallager och sen utföra alla resor därifrån.

Taxiföretag kan nu få reda på var i staden den största efterfrågan är under dagens lopp, och även dom områden där kunderna ger mest dricks.

Erfarenhet kan säga dom anställda en sak, men uppgifterna kan berätta något helt annat.

Och om vissa framstående företag får sin vilja fram, så kommer inom en inte alltför avlägsen framtid automatiserade rådgivare på våra smartphones med tillgång till realtidsdata från alla former av transporter kunna berätta det bästa sättet att nå våra slutmål.

Kartläggningsfirman Here, som nyligen blev uppköpt av dom tre tyska fordonsgiganterna Audi, Daimler och BMW – håller på med att kartlägga vägnäten i alla större städer runt om i världen med hjälp av en speciell laserteknik, kallad Lidar. Here har en flotta av högteknologiska kamerabilar, precis som Google, som registrerar högupplöst väginformation.

Denna typen av laserteknik kan uppfatta vägmarkeringar, vägbredder och betongbarriärer, och kan därmed skapa ett exakt referensindex av det globala vägsystemet.

För att kunna fullända lösningen med en dynamisk karta som visar allt som händer på vägen i realtid, ansluts andra fordon till Here’s molnplattform som sen direkt kan fånga hur trafiksituationen förändras utan fördröjning.

Och med fler fordon utrustade med sensorer och kameror, desto mer exakta och användbara kommer dessa dynamiska kartor att bli.

Som exempel kan ett antal bilar känna av att svartis befinner på vägen, datan går direkt till molnet och analyseras av specialskrivna algoritmer. Om ett mönster framträder så skickas automatiskt en varning till alla andra bilar för att informera dem om faran.

“Internet för Rörliga Föremål” kommer om allt går som planerat för teknikföretagen, att också att vara en avgörande faktor för att förarlösa fordon blir en realitet i en inte så avlägsen framtid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *