Artiklar

Hur gig-ekonomin kommer påverka vårat framtida arbetssätt

När du börjar känna dig utbränd på jobbet efter alla dead lines som måste hållas och övertidstimmar som inte verkar intresera någon, så är det lätt att bara drömma sig bort om att bara slänga in handduken gå självaständigt som frilansare.

Skulle det inte vara perfekt att bara glömma bort den mikro-managementglada chefen, ta på sig nya spännande projekt när du själv önskar, och arbeta dom timmar som passar dig bäst?

Tack vare ökningen av on-demand marknadsplatser för talanger och arbetskraft, så har den så kallade “gig-ekonomin” snabbt blivit en realitet för många.

Cloudbaserade plattformar gör det lättare inte bara för företagen att hitta de personer som behövs från en global talangpool, utan även för frilansare att marknadsföra sina färdigheter och talanger.

För företag som desperat letar efter flexibla arbetstagare är dessa plattformarna både bekväma och kostnadseffektiva ur flera perspektiv.

När ekonomin är baserad på on-demandtjänster leder till samtidigt till uppkomsten av konkurrensbaserade marknadsplatser såsom internetsidan Innocentive, där företag kan offentliggöra sina svåra arbetsutmaningar för frilansande innovatörer, som sen i utbyte mot en belöning kan försöka lösa dom.

Frilansare har sin egen utrustning. Om de är hantverkare, de har sina egna verktyg och utrustning som behövs från Stegfabriken.se med.

Gig-ekonomin växer i raketfart och en snabb tillväxt är förväntad även i framtiden, även med faktorer inräknade som att t.ex. företag måste göra en viktig riskbedömning vad för folk som man temporärt anställer. Det kan handla om att man kontroller om den man anställer verkligen är den hen utger sig för att vara, samt att hen verkligen har dom utlovade färdigheterna och tidigare arbetserfarenhet. Samtidigt är det viktigt att tänka på att frilansaren inte är heltidsanställd i firman, utan kanske arbetar för konkurrenten redan nästa vecka. Sekretessavtal, eller s.k. NDAs från engelska Non-Disclosure Agreement, är därför en vanligt förekommande åtgärd för att åtminstone försöka förebygga att eventuella företagshemligheter kommer ut.

I Storbritannien har antalet egenföretagare ökat till nästan fem miljoner, och närmar sig antalet personer som arbetar inom den offentliga sektorn. Även i USA är cirka 54 miljoner människor frilansare, vilket motsvarar ungefär en tredjedel av alla arbetstagare.

PeoplePerHour, en online-marknadsplats för frilansare, förutspår att varannan person i USA och Storbritannien kommer frilansa år 2020.

Konsultföretaget PwC förutser att marknaden för gig-ekonomiska plattformar och andra relaterade tjänster kommer att vara värd nästan 63 miljarder US-dollar (ca. 520 miljarder i svenska kronor) globalt. Som jämförelse kan nämnas att den globala marknaden för samma tjänster 2014 beräknades vara endast 10 miljarder US-dollar (ca. 82 miljarder sek).

En annan konsekvens av gig-ekonomins utbredning och inflytande är att även andra yrken kommer söka sig till denna nya form av arbetsmentalitet; försäljning, marknadsföring, ekonomi samt juridik kommer att mer eller mindre påverkas, alltså inte bara den stora del mjukvaruutvecklare och eventplanerare som för tillfället dominerar online.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *