Företag Nyheter

Hela VW-ledning är nu anmäld

Det verkar inte finnas något slut på VW-härvan. Hela ledningen är nu också anmäld för att ha manipulerat aktiekursen.

Det var förra året som mardrömmen för VW började när det uppdagades att elva miljoner fordon manipulerats för att visa mindre utsläpp vid tester, än vad de släpper ut när de är ute på vägen.

Det har nu inletts en förundersökning mot förre koncernchefen Martin Winterkorn och ytterligare en medlem i den tidigare koncernledningen. Den tyska finansinspektionen har anmält hela koncernledningen för att ha manipulerat kursen i samband med avgasskandalen.

Anledningen till att de två riskerar åtal är att när VW-koncernen offentliggjorde avgasbedrägeriet den 22 september 2015, så var detta tydligen tidigare känt inom företaget, innan informationen gick ut offentligt. De som köpte VW-aktier före offentliggörandet gjorde stora förluster. Den 1 september låg aktien på 164 euro och en månad senare på 92 euro.

Frågan är hur tidigt VW-ledningen borde ha informerat sina aktiägare om att tvisten ägde rum med de amerikanska miljömyndigheterna och denna anmälan har gjorts för att man tyckte att koncernledningen hållit inne med information för länge.

En annan fråga är hur framtiden ser ut för Volkswagen. Trots att den löpande verksamheten gav en rejäl vinst så redovisade VW-koncernen ändå sin största förlust i företagets historia under 2015. Runt 4 miljarder euro. Skälet till att siffran är så hög är så klart det mångmiljardbelopp som reserverats för att täcka skadestånd och böter efter avgasskandalen.

Kommer då företaget att kunna vinna tillbaka kundernas förtroende? Kanske är den bästa lösningen att sadla om något och VW laddar faktiskt nu för en stor omställning. VW-chefen planerar att sälja så mycket som tre miljoner elbilar år 2025. Detta kräver så klart att batterierna blir bättre och billigare så att kundernas skepsis kan övervinnas. Men om detta blir möjlighet så kanske Volkswagens kunder kan övervinnas på nytt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *