Nyheter

Innan Brexit-omröstningen

Det finns inte en nyhetssändning som inte tar upp det idag. Brexit. Ska Storbritannien rösta för att stanna i EU eller gå ur?

Den 23 Juni 2016 kan bli en historiens dag. Vi vet ännu inte vad som kommer att hända och siffrorna visar att det är otroligt jämt mellan att stanna kvar i EU eller lämna. Tyvärr är detta en väldigt het debatt som delvis visat politiker som sprider rena lögner och som även lett till mordet på en ung, kvinnlig parlamentariker. Vilket håll omröstningen än går så är debatten något som vi sent kommer att glömma.

Det Brexit-sidan vill är egentligen att ta tillbaka den politiska makten som Bryssel nu besitter. Man vill bestämma själv och inte behöva följa EU-regler som finns idag. Med detta kommer mindre byråkrati och detta tror man kommer att frigöra landets företag och få dem att växa. En viktig del för Brexit-sidan är även att man vill återfå kontroll över invandringen.

Stanna-sidan anser att landet kommer att bli fattigare och om man lämnar så kommer man inte att veta vad som händer, det är ett steg ut i det okända. Dels ger EU tillträde till en enorm marknad och många företag ser medlemskapet i EU som ovärderligt. Stanna-sidan menar också att kampen mot terrorism är så mycket starkare om länderna hjälps åt.

Så vad händer då efter omröstingen. Om Brexit-sidan vinner så kommer en ansökan om utträde ur EU att lämnas in. Utträdesförhandlingar kommer att ta ungefär två år. Det finns dock ingen som tror att förhandlingar om nya handelsavtal kommer att vara klart så snabbt. Det kommer troligtvis att ta runt tio år. Det brittiska pundet kommer att gå i botten och man tror att det kommer att ta många år innan Storbrittaniens ekonomi kommer att ha stabiliserats igen.

Om stanna-sidan vinner så kommer EU att fortsätta att fungera ungefär som idag, men Storbritannien har förhandlat fram ändringar som ska gälla för dem och som kommer att stärka deras ställning inom EU.

Den stora frågan är dock om detta kommer att bli början till slutet för EU? Kommer fler länder att följa Storbritannien och begära utträde?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *