Företag Nyheter

Användning av gummi inom industrin

Gummi är ett av de oftast förekommande materialen inom industrin. Vi ser gummit i så vitt skilda produkter som bildäck, skosulor, golvbeläggningar och tätningslister. Gummits användbarhet beror på att ämnet har väldigt attraktiva egenskaper. Till exempel är gummi slitstarkt och formbart och en annan positiv aspekt är att det är mycket miljövänligt och inte släpper ifrån sig skadliga ämnen så lätt.

Olika sorters gummi

När man talar om gummi brukar man skilja mellan naturgummi och syntetgummi. Som namnet antyder har naturgummit ursprung i naturen och utvinns främst ur saven från det så kallade gummiträdet. Den vita saven består nästan helt av elastomerer, vilket gör naturgummit mycket elastiskt och slitstarkt.

Gummiträdet växer främst i Asien som också står för huvuddelen av exporten och trots att många ser naturgummi som något utdaterat utgörs världens gummiproduktion fortfarande till 40% av naturgummi. Naturgummi används först och främst i mjuka produkter som overaller, gummistövlar, slangar och däck. Det används alltså ofta vid framställning av olika produkter men används mer sällan inom själva industrin.

Syntetiskt gummi är gummi framställt av människor. Vid framställningen används många olika kemikalier, vilket leder till att olika typer av syntetgummi har vitt skilda egenskaper. Ett av de vanligaste syntetgummina är EPDM-gummi som består av bland annat etylen och propen. EPDM-gummi är mycket vädertåligt och tål såväl höga och låga temperaturer som regnskurar och torka. Gummit fungerar därför utmärkt vid utomhusbruk men också i industriella maskiner som kommer upp i extrema temperaturer.

Stort användningsområde

Det är framförallt syntetgummi som förekommer inom industrin. Tack vare sina speciella egenskaper kan gummit användas som värmeisolering, isolatorer, drivremmar eller som komponenter i olika sorters kylare.

Tätningslister har många olika användningsområden och förekommer i varianter av såväl syntetgummi som naturgummi. För inomhusbruk vid exempelvis husrenovering är det vanligast att tätningslisterna består av naturgummi eftersom ämnet inte är lika väderbeständigt utan lätt faller sönder vid kontakt med väta. Naturgummit är dock mycket tåligt mot stötar och ger ett bra skydd för till exempel kablar och skyddar mot vassa kanter. Tätningslister av naturgummi är också ljudisolerande och hindrar att yttre material som pollen och skräp tar sig in. Dessa tätningslister är därför populära vid till exempel husbygge.

När det kommer till tätningslister för utomhusbruk består de oftast av det vädertåliga EPDM-gummit och används till exempel vid anläggning av trädgårdsdammar, solpaneler och som skydd för elektriska komponenter som inte bör komma i kontakt med vatten och vind. Dessa tätningslister är mycket tåliga men saknar mycket av den elasticitet som finns hos naturgummit.

Om tätningslisten är tänkt att komma i kontakt med olja eller syror och baser är det syntetiskt framställda Nitril-gummit det bästa alternativet. De andra sorterna är nämligen mycket känsliga för dessa ämnen och kan lätt lösas upp. Liksom EPDM-gummit saknar Nitril-gummi i det närmaste elasticitet och passar bäst för statiska ändamål där det inte riskerar att sträckas ut.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *